Telegraph: Putin čezne za svojim „Nikson u Kini“ momentom

Piše: Dejvid Bler

Kada su Kina i Sovjetski Savez došli tako blizu rata i kada su na stotine vojnika ginule u pograničnim sukobima, lider Mao je tražio savjet od četvorice časnih generala. 

U pogodno delikatnom i eliptičnom smislu – i nakon što je uvjeren da njihovom odbranom ne bi izazvao stradanja, stari mudraci savjetovali su zbližavanje sa Amerikom, naglašavajući da bi alternativa bila ostaviti SAD „na vrhu planine da gledaju borbu dva tigra“.

Više od  četiri decenije nakon te jezgrovite strateške procjene 1969. godine, kineski lideri moraju osjećati da sada imaju luksuz dok na samitima opušteno posmatraju američko i rusko prepucavanje oko Ukrajine.

Baš kao što je i kinesko-sovjetski rascjep šezdesetih stvorio prostor za misiju Ričarda Niksona u Kini 1972. godine, tako je i obnovljeni sukob Amerike i Rusije izazvao da predsjednik Vladimir Putin požuri u Šangaj da potpiše ugovor o izvozu gasa koji mu je izmicao tokom prethodne decenije.

Da ne bude zabune: sporazum potpisan u srijedu samo se površno dotiče gasa. Istina, Gazprom, ruski državni energetski gigant, biće oduševljen da ima kupca 38 milijardi kubnih metara gasa godišnje od 2018. samo ako smanji opasnu zavisnost od evropskog tržišta.

Kini je, međutim, potrebno sve više gasa kako bi jačala ekonomiju koja i dalje raste više od sedam odsto godišnje. Ali u Putinovoj svijesti ova epizoda izdiže se iznad dosadnih detalja o gasovodima i cijenama. Za njega ceremonija potpisivanja sporazuma u Šangaju predstavlja oličenje glavne strategije.

U trenutku kada Amerika i njeni evropski saveznici pokušavaju da kazne rusku ekonomiju, Putin smatra da je osujetio njihove ideje vješto se okrećući istoku i kujući novu antizapadnu osu sa svojim gigantskim susjedom. Boraveći u Kini, Putin je izjavio: „Naš stav o glavnim međunarodnim pitanjima je sličan – ili čak identičan“.

Dakle, to nije bio nečiji dolazak u Šangaj kao proslavljenog prodavca gasa, već ruski lider majstorski traži svoju verziju „Niksona u Kini“. U velikoj igri „strateške triangulacije“ između Amerike, Rusije i Kine, Putin smatra da je on sastavio dvije tačke u smislu značajnog slabljenja treće.

Ali, da li su ove nade nadalje realne? To da li predsjednik Kine Sji Đinping dijeli ovakvu viziju posla sa gasom pod velikim je znakom pitanja. Tamo gdje Putin vidi šahovsku tablu strategije, Kinezi možda jednostavno vide balans poslovanja. Na pitanje kome je dogovor potrebniji, odgovor je potpuno očigledan.

Za razliku od svog ruskog kolege, predsjednik Sji ne djeluje pod pritiskom. Putin ima Ameriku i Evropu koje drže Damoklov mač nad ruskom privredom, ali Sji gospodari jednim velikim komercijalnim kućištem svijeta. Istina, njemu je potreban uvoz energenata koji će osigurati kineski kontinuirani rast, a Rusija je samo jedan u nizu dobavljača.

Sji može da kupuje gas i iz udaljenijih zemalja kao što su Turkmenistan, Burma, Katar i Australija. Već godinama pregovori dviju zemalja propadaju zbog ključnog pitanja cijene ruskog gasa. Uslovi konačnog dogovora su čuvana tajna, ali je malo sumnje u to da je Rusija dala više.

Što se tiče Putinove ambicije da izoluje Rusiju od posljedica zapadnih sankcija, to se takođe može pokazati kao nerealno. Čak i ako sve bude išlo po planu i mamutski novi gasovod koji povezuje ruska gasna polja sa kineskim kupcima bude završen na vrijeme, prva isporuka neće poteći za još četiri godine.

Do tada sudbina Gazproma zavisi od prodaje energije nevoljnim Evropljanima, ostavljajući Rusiju u potpunosti izloženu rizicima ukrajinske krize. A da li su Rusija i Kina zaista saglasne oko svakog međunarodnog pitanja?

Kineska spoljna politika zasniva se na principu „nemiješanja“ u suverena pitanja drugih zemalja. Autoritarni režimi širom svijeta znaju da Kina nikada neće kritikovati njihovu domaću represiju, bez obzira koliko krvava ili nečuvena ona bila.

Na kraju, igra trougla mijenja se u fundamentalnom smislu samo kad su dva od tri igrača pod približno jednakim pritiscima. Stoga, Sji je bezbjedan na svojoj planini, a Putin pokušava, a vjerovatno i ne uspijeva, da se popne na vrh.

Prevod A.N.R.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s