Le Monde: Cijene sirovina – zatišje pred buru?

Piše: Alen Fužas

Cijene berzanskih roba mogle bi biti zabrinjavajuće snižene u novom ciklusu nakon stabilizacije od kraja 2013. godine i to pod dejstvom globalnog rasta koji je niži od očekivanog. 

U kolektivnoj godišnjoj publikaciji „Cyclope 2014“ objavljenoj 14. maja nije mogao da se ne naglasi uticaj Kine koji u velikoj mjeri doprinosi povećanju neizvjesnosti.

S jedne strane, ekstrapolacijom statistike Svjetske banke za ovu godinu najavljen je rast kineskog bruto domaćeg proizvoda i kupovne moći koji nadmašuje Sjedinjene Američke Države.

S druge strane, međunarodni eksperti nikada neće prestati da osluškuju stanje u kineskoj ekonomiji ocjenjujući da li je zaista zdrava kao što izgleda i da li zadovoljava vlastite apetite.

– Kina je i dalje ključni faktor u globalnoj tražnji. Njen udio u trgovini kukuruzom, gvožđem ili niklom je između 40 i 60 odsto. Bolje bi bilo kada bi ona promijenila svoj način ishrane i počela da uvozi više mlijeka, govedine, kakaa ili ulja, što značajno utiče na cijene ovih proizvoda – rekao je Filip Šalman, koordinator „Cyclopsa“ i profesor na univerzitetu Paris-Dauphine.

Netransparentnost

Ipak, kineski san se ne rasipa, kako to objašnjava „Cyclope“? Da li pokušaj pekinške ekonomije zasnovane na failover izvozu i privredi okrenutoj domaćem tržištu uspijeva? Zar oslobađanje od loših bankarskih sredstava i obaveza lokalnih vlasti ne zagušuje rad? Hoće li „slijetanje“ biti iznenadno ili glatko?

Niko ništa ne zna s obzirom na netransparentnost kineske statistike, posebno u pogledu kretanja robe. Godišnja stopa izgleda da ne ide ispod kobnih 7,5 odsto, ali smanjenje uvoza i cijena gvožđa ukazuju na usporavanje. Pad cijena poljoprivrednih i rudarskih proizvoda u 2013. krije nekoliko pojava, ističe Filip Šalman.

Prije svega, cijene su i dalje veoma visoke. Takođe, odaju utisak velike stabilnosti zbog konstantne vrijednosti barela nafte, ali to je iluzija, budući da su velike tenzije u samom procesu.

Tenzije u Ukrajini

Neizvjesnosti koje se akumuliraju su prije svega uslovljene klimom. Suša je razrijedila zrna kafe u Brazilu i smanjila veličinu zrna pšenice u SAD. Na Pacifiku se javio fenomen El Ninjo koji može izazvati ekstremne suše ili kiše u Australiji i Argentini, ali i na zapadu Afrike.

Zatim, tu je politički rizik. Tenzije u Ukrajini remete tržište gasa i žitarica. Da li će Indonezija blokirati izvoz sirovina da bi se bavila obradom minerala na svom tlu? Cijene metala skaču… „Cyclops“ ističe i pet „krhkih“ ekonomija u izbornom procesu: Brazil, Indiju, Južnoafričku Republiku, Tursku i Indoneziju koje bi se mogle suočiti sa previranjima i smanjiti potražnju za sirovinama.

Tehnologije takođe daju svoj doprinos nepredvidljivosti. Gas iz škriljaca u SAD remeti globalno tržište energenata, a Kina odbija određene vrste američkog GMO kukuruza.

Protekcionizam

Tu je takođe i poremećaj zbog povratka protekcionizma u poljoprivredu, kroz Farm Bill, postojeće poljoprivredne politike sa referentnim cijenama i prebijanje subvencija su izazov za SAD, objašnjava Filip Šalman. Tajland je implementirao sistem garantovanih cijena za svoj pirinač, a Indija želi da osigura bezbjednost hrane održavanjem poljoprivredne cijene iznad svjetskih cijena.

Mnogi poremećaji u odnosima ponude i tražnje i mogu dati signal investitorima odnose se na pojedine proizvode koji mogu nedostajati ili ih ima u izobilju. Na ovako neizvjesnim tržištima nejasno je u kom pravcu se mijenja predstava koja je u toku među igračima. Velike finansijske institucije kakve su JP Morgan, Morgan Stanley i Deutsche Bank povukle su se prošle godine sa robnih berzi koje su postale manje privlačne, ustupajući prostor trgovcima kakvi su Mercuria ili Trafigura ili čak operaterima koje je preuzeo kineski kapital ili Novle i Linear.

Čitanjem „Cyclope 2014“ nesumnjivo je da će postati očigledno da je stabilnost svjetskih tržišta okončana i da će rastući rizici za posljedicu imati cjenovnu nestabilnost. Pažnja, opasnost!

Prevod A.N.R.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s