Le Monde: Kako će se Rusija organizovati pod sankcijama Zapada

Piše: Mari Žego

Odlučenim u ponedjeljak, trećim talasom sankcija protiv ruskih zvaničnika i preduzeća kao odgovor na „provokacije“ u Ukrajini, SAD i EU ispoljavaju bijes prema Kremlju. 

rtr2ayco.si  300x168 Analiza Le Monde: Kako će se Rusija organizovati pod sankcijama ZapadaZamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Sergej Rjabkov osudio je u utorak odluke koje utiču na „naše firme i high-tech sektor“ i znak da se time obnavlja „politika Gvozdene zavjese“.

Nove sankcije zaista ciljaju osobe bliske Vladimiru Putinu, poput Dimitrija Nikolaeviča Kozaka, potpredsjednika vlade koji je posebno bio odgovoran za pripremu Olimpijskih igara u Sočiju, kao i aktere u ključnim sektorima privrede, uključujući i naftnog tajkuna Igora Sečina, glavnog šefa „Rosnefta“.

Ruska gasna kompanija „Gazprom“ objavila je informaciju o padu profita za sedam odsto u 2013. godini, upozorivši da bi sankcije Zapada mogle ometati izvoz u Evropu i negativno uticati na rezultate poslovanja.

Ranije pokrivena kozmetičkim sankcijama, Rusija je znatno oslabila masivnim odlivom kapitala (70 milijardi dolara u prva tri mjeseca 2014), smanjenjem investicionih aktivnosti i oštrim padom rublje.

Ta zemlja bi mogla pasti u recesiju. Ovi parametri uslovili su i da bonitetna agencija Standard&Poor’s 25. aprila snizi ruski rejting na BBB-.

U Moskvi sankcije vide kao blagodet koja će izvući zemlju iz njene zavisnosti od stranih valuta (50 odsto budžeta zavisi od izvoza nafte izraženog u dolarima) i uvoza (70 odsto proizvoda koje konzumira).

Osim goriva i metala, Rusija ne proizvodi mnogo, čak i fabrički materijal uvozi iz Kine ili Turske. Međutim, ideji koja prati Kremlj da će „bez Zapada Rusija biti jača“ sada se ustupa mjesto.

I Sergej Glazijev, bivši komunista „crveno-braon“ struje (patriota šovinista) postao je ekonomski savjetnik Vladimira Putina i u petak ministarstvu finansija predstavio plan za značajno smanjenje zavisnosti od drugih zemalja u svijetu.

Ako još nema govora o zabrani dolara, kako je ranije predloženo u Dumi, devizne transakcije će biti ograničene. Banke će smanjiti svoje valutne pozicije i osloboditi se stranih državnih zapisa.

Od privrednika će se, pod uslovom da se onemogući zaduživanje u eurima i dolarima, očekivati da kontaktiraju Centralnu banku Rusije – CBR i traže kredite u rubljama.

Korporacije i banke u državnom vlasništvu, prezadužene kod evropskih institucija, prije svega francuskih za oko 40 milijardi dolara, vršiće plaćanja u rubljama kroz CBR.

Glazijev želi da nametne rublju kao jedinu valutu u transakcijama između zemalja Carinske unije (Rusija, Bjelorusija, Kazahstan, Jermenija) i drugih ruskih partnera.

„Edukativne aktivnosti“ bi trebalo da budu sprovedene među građanima, ohrabrivanjem da ne vjeruju u dolar i euro. Bankama je već dozvoljeno da zatvore račune stranih filijala i pojedinaca.

Prema zakonu koji je u Dumi usvojen u petak, devizne transakcije koje se sprovode putem Visa i MasterCard kartica u iznosu od 1,9 milijardi dolara dnevno treba da budu garantovana depozitom u CBR.

Cilj Moskve je da uspostavi nacionalni platni sistem, sprovodeći ideju premijera Dimitrija Medvedeva da se ruska prijestonica transformiše u međunarodni finansijski centar. Druga žila kucavica je jačanje poslovnog partnerstva sa azijskim zemljama.

Rusija u velikoj mjeri zavisi od izvoza nafte i gasa u Evropu. Ako EU nameće ograničenja, to će biti fatalan udarac po rusku ekonomiju. Za preusmjeravanje trgovine ka Kini će biti potrebno vrijeme i biće nemoguće nadoknaditi manjak. Poslovanje sa Kinom je mnogo teže, Kinezi ne žele da plaćaju gas po istoj cijeni kao Evropljani.

Mihail Prohorov, milijarder i osnivač stranke Građanske inicijative poziva na „novi NEP“ – novu ekonomsku politiku kojiu je uspostavio Lenjin na kraju građanskog rata 1921. godine kojom se zemlja izvukla od svoje zavisnosti od nafte i uvezene robe.

Da bi spriječila sankcije, Rusija neće oklijevati da „izbaci kandže“ prema Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, kako je i sam Medvedev najavio. „Spremni smo da preuzmemo neprijateljske odluke“, upozorio je on.

Prevod A.N.R.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s