Zetacoin – kriptovaluta čije vrijeme tek dolazi

Prije nešto više od godinu dana priča o kriptovalutama odnosila se na razmatranje mogućnosti njihovog opstanka u finansijskim i platnim sistemima, dok se danas priča o njima svodi na analiziranje njihovih specifičnosti i faktora koji utiču na odnos vrijednosti drugih kriptovaluta.

zetacoin Zetacoin – kriptovaluta čije vrijeme tek dolaziPrva asocijacija je svakako bitcoin koji je ne samo dostigao najveću vrijednost, već se i najviše se „proslavio“ u svijetu digitalnih novčića. No, pitamo se i šta je sa desetinama ili gotovo stotinu različitih kriptovaluta koje s vremena na vrijeme dobijaju na značaju u svijetu elektronskog plaćanja.

Veliki broj njih funkcioniše po principu uključivanja novih kreatora kriptovaluta u taj sistem preuzimanjem identičnih principa, mehanizama i instrumenata kojima se obezbjeđuje njihovo plasiranje i razmjena. Mnoge od njih se, u stvari, samo različito zovu, a razlikuju se tek po neznatnoj promjeni vrijednosti i količini u kojoj su inicijalno pušteni na tržište.

Popularnost kriptovaluta

Nakon bitcoina rasla je popularnost litecoina, suštinski vrlo sličnog, ali po vrijednosti znatno pristupačnijeg za početnike u trgovini kriptovalutama. Ipak, ono što je tokom posljednjih mjesec dana zainteresovalo korisnike jeste kriptovaluta pod nazivom zetacoin.

Oni koji su bili umorni od bombardovanja silnim informacijama o budućnosti bitcoina, te uticajima na njegovu vrijednost, kao i oni kojima je jedinična cijena od oko 500 dolara bila isuviše velika za ulazak u igru pronašli su zetacoin kao idealan način za ulazak na tržište kriptovaluta. Popularizaciji ovog digitalnog novca dodatno je doprinijelo kreiranje mobilne aplikacije za trgovanje koja nudi i skladištenje u digitalnom novčaniku – Zetacoin Wallet, ali koja je sada u mobilnoj verziji dostupna samo na Android platformi, dok je na računarima moguće koristiti na svim operativnim sistemima.

U internet krugovima među trgovcima ovom kriptovalutom izostanak aplikacije za iOS najčešće obrazlažu skorašnjim brisanjem bitcoin aplikacija iz App Storea, navodeći da autori nijesu željeli da rizikuju i sugerišu korisnicima korišćenje na uređajima na kojima ne mogu garantovati budućnost opstanka njihove imovine. Android verzija aplikacije izuzetno je pregledna i jednostavna za korišćenje čak i onima koji u svijet zetacoina ulaze bez predznanja o kriptovalutama.

zetacoin walletZetacoin Wallet

Jedna od sadašnjih prednosti kriptovalute zetacoin je što u trgovanju njom malo možete izgubiti. Možete je nabaviti zamjenom za novac ili drugih kriptovaluta. Aplikacija Zetacoin Wallet objavljuje trenutne promjene cijena u odabranoj svjetskoj valuti, kao i u jedinicama postojećih kriptovaluta. Ukoliko vam se trgovanje bitcoinom čini suviše rizičnim, možda je vrijeme da određeni broj jedinica zamijenite za zetacoin kojem iskusniji trejderi predviđaju svijetlu budućnost.

Popularnost zetacoina naročito je porasla nakon nedavnih hakerskih napada koji su, ne u ogromnoj mjeri, ali svakako uzdrmali i za oko dva odsto umanjili vrijednost četirju vodećih kriptovaluta – bitcoina, litecoina, peercoina i dogecoina. Zetacoin nije pokazao osjetljivost na tržišne šokove i bez ikakvih promjena vrijednosti prošao je kroz buru na tržištu kriptovaluta. Promjenu vrijednosti od izbacivanja aplikacije na Google Play servis, gdje je dostupna od 27. marta ove godine diktiraju sve intenzivnija ponuda i tražnja.

Na rast popularnosti zetacoina dodatno su uticale najave nekih ključnih imena iz svijeta trgovine bitcoinom da će se preorijentisati na trgovanje novom kriptovalutom. Tokom protekle sedmice vrijednost zetacoina uvećana je za čak 500 odsto u odnosu na ono koliko je iznosila prije ovih velikih najava. Sadašnja faza idealna je za ulazak u svijet trgovanja zetacoinom.

Osnovne karakteristike

Tržišna kapitalizacija zetacoina iznosi oko četiri miliona američkih dolara. Inicijalni iznos odobren za trgovanje sastojao je 160 miliona novčića u prvoj godini, sa najavom da će se svake godine dodavati novih milion zetacoina, što je novina u odnosu na bitcoin čijeg „doštampavanja“ nema.

Ekonomskim jezikom objašnjeno, bitcoin je deflatoran, zetacoin inflatoran elektronski novac. Ono što predstavlja posebnu prednost zetacoina je brzina. Ostvarivanje transakcija je čak 20 puta brže nego kod bitcoina, a isto toliko puta manje se čeka na proces majnovanja.

Izrael priprema isracoin

Priču o zetacoinu prate i najave buduće kriptovalute Izraela nazvane isracoin. Ova kriptovaluta će kroz četiri faze doći na tržište virtuelnog novca u toj zemlji, kada će je kompanije moći prihvatiti kao sredstvo plaćanja.

Prva faza počeće 6. maja kada će poslovnim subjektima uključenim u ovaj proces biti dodijeljeno po 500 digitalnih novčića isracoina. Mjesec dana kasnije, svi građani Izraela stariji od 17 godina dobiće priliku da trguju sa svojih 100 isracoina.

Očekivana tržišna kapitalizacija isracoina iznosi 12 miliona američkih dolara, a očekuje se da će se kroz šest nedjelja dostupnosti na globalnoj sceni njime trgovati u 80 zemalja svijeta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s