Le Monde: Aprilska revolucija Fransoa Olanda

Čudna situacija: izbori po opštinama u martu trebalo je da budu lokalni izbori. Oni su postali ključni momenat u posljednjih pet godina koji je natjerao Fransoa Olanda da promijeni sve.

oland u+g 300x168 Analiza Le Monde: Aprilska revolucija Fransoa OlandaUoči imenovanja Maluela Valsa, javile su se još dvije stvari: jedna u Jelisejskoj palati, čiji generalni sekretar je smijenjen, druga na čelu Socijalističke partije, gdje je smijenjen prvi sekretar.

Istupanje Pjera Renea Lemaa, istupanje Arlema Desira kao da je za vladu bila utješna nagrada. Obojica su bili pravi, ali su optuženi jer nijesu bili dovoljno politizovani.

Fransoa Oland se trese, jer mrzi revolucije. To ukazuje na veličinu zemljotresa. Izbačen iz prvog plana, predsjednik se suočio sa razmjerama grešaka koje su proizvele prve dvije godine njegovog vladanja.

Pokušavajući da prihvati kontrolu morao ih je revidirati. Prijatelji su ga dugo savjetovali. Očekivao je da će ankete progovoriti. Bilo je mnogo gore nego što je zamišljao. Kraj jedne ere.

U petogodišnjem Olandovom mandatu april 2014. godine biće zapamćen kao ključni mjesec, onaj koji zatvara dvije godine tokom kojih je predsjednik, koji nikada nije vršio funkciju u državnom aparatu, imao iluzije o moći i načinu upravljanja.

Poput svog prethodnika Nikole Sarkozija, Oland je takođe vjerovao u svoju srećnu zvijezdu. Zemlja je bila na lošem putu, ali je najavljivao da je povratak rastu siguran.

Monarhistički socializam bio je iluzija. Propao je u kolapsu lokalnih izbora. Otvara se druga faza, mnogo teža za predsjednika koju mora savladati u borbi za zajednički život. Ambiciozni Vals je preuzeo komande.

U Socijalističkoj partiji ideolog Žan Kristof Kambadeli vodi kampanju na svoj način. U Narodnoj skupštini „slobodni elektron“ Klod Bartolon oslanja se na aktivno učešće u izradi nacrta zakona.

Ovo predstavlja kraj predsjedničke svemoći. Predsjednik mora da se bori da spasi svoju kožu i, povrh svega, mora biti na liniji koja ne označava ono za šta nije postavljen. Država nema sredstava da finansira deficit, osim da ga zanemari do povratka rasta.

I tako se, pored svih ostalih bitaka, otvorio novi front: konfrontacija sa Evropom, mjesec dana uoči izbora za Evropski parlament, čime je progurana Le Pen.

Ne postoji praksa politike prazne fotelje, ali da bi se uštedilo vrijeme i izbjeglo kažnjavanje postoji nada da će ovoga puta rast usloviti smanjenje deficita.

Oland je posvećen evropskoj borbi, jer nije imao izbora. To ga vodi u balansiranje. Pozvao je evropski patentiranog Žan-Pjera Žujea, kojeg uvažavaju u Briselu i Berlinu. Za rukovođenje javnim finansijama postavio je najpogodnijeg među svojim prijateljima, Mišela Sapina.

Obojica će se pojavljivati u Briselu i Berlinu, kako bi se osiguralo da je Francuska evropska, da zaista jeste, i da čini ozbiljne reforme koje će je učiniti jakom, a koja sada djeluje slabašno.

Istovremeno, predsjednik je dozvolio da se podigne glas onih koji u Socijalističkoj partiji zagovaraju njemački ordo-liberalizam i evropsku preorijentaciju.

Evropska izborna kampanja ogledaće se u oštroj konfrontaciji liberala i socijaldemokrata. A čak i onih koji budu potrebni za podršku Angeli Merkel.

Oland više ne želi da bude onaj isti koji je u januaru želio da oživi Evropu uz pomoć njemačko-francuskog para kroz projekat ,,ekonomske i monetarne konvergencije“. Sada se bori za svoj opstanak. Upao je u socijalistički lonac.

Onaj Oland koji je bio oslobođen funkcije kroz socijalistički primarni kapital je iscrpio svoju autonomiju. Da bi došao do vazduha, nema izbora nego da uroni u kuhinju koja je bila njegova gotovo jedanaest godina. Ocjenjujući ga u tome, u krajnjem slučaju, niko ga neće nazvati neiskusnim.

Prevod A.N.R.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s