Guardian: Zašto su ZOI u Sočiju najkontroverznije do sada?

Piše: Bil Bouring

Zimske olimpijske igre u Sočiju počeće 7. februara. Procjenjuje se da će igre koštati najmanje 51 milijardu što ih čini najskupljim u istoriji. 

Rusija će potrošiti više od 40 milijardi koliko je Kina potrošila 2008. Velika Britanija potrošila je oko 15 milijardi 2012.

Soči je za grad domaćina izabran u julu 2007. tokom zasijedanja Međunarodnog olimpijskog komiteta održanog u Gvatemala Sitiju. U to vrijeme procijenjeno je da će igre koštati 12 milijardi, tek toliko da se dobije prednost nad Južnom Korejom i Austrijom, ali troškovi ovih ekstravagantnih igara su se učetvorostručili.

Igre u Sočiju imaju pet nesvakidašnjih karakteristika koje čine događaj kontroverznim i prije njegovog početka.

1 . Suptropski rizort

Olimpijski park sagrađen je u Imeretinskoj dolini na obali Crnog Mora sa olimpijskim stadionom Fisht i zatvorenim terenima do kojih se stiže pješke.

Događaji na snijegu održaće se u mjestu Krasnaja Poljana na Kavkazu, a postavljena je i nova željeznica.

Snijeg je nedavno pao na planine, tako da Rusija ne mora da koristi ogromne količine vještačkog kojim se ranije snabdjela.

2. Raskošno trošenje

U članku za Bloombergov Businessweek Džošua Jafa predstavio je detalje o 21 ugovoru predatom bliskim prijateljima predsjednika Vladimira Putina, braći Arkadiju i Borisu Rotenbergu, u ukupnom iznosu od sedam milijardi dolara – 14 odsto ukupne potrošnje.

Jafa je ukazao da je pokrenuto nekoliko krivičnih postupaka zbog korupcije, međutim, u junu 2012. godine Istražni komiet Ruske Federacije pokrenuo je tužbu protiv izvođača  radova na dvijema lokacijama – glavnom Fisht olimpijskom stadionu, koji će biti korišćen samo za ceremoniju otvaranja i zatvaranja i na bob-stazi.

Istražitelji su utvrdili da su izvođači radova „naduvali“ troškove podnošenjem lažnih ili neopravdanih procjena projekata. Navodni gubici u državnom budžetu iznose skoro 170 miliona dolara za stadion i 75 miliona za bob-stazu.

Međutim, u intervjuu za strane medije 20. januara Putin je demantovao da postoje dokazi o korupciji, iako je priznao da je bilo pokušaja da se podignu cijene, kao što, kako je rekao, bi se desilo u bilo kojoj zemlji.

3. Značaj za Čerkeze

Tokom Igara u Sočiju obilježava se i 150. godišnjica od poraza Čerkeza pod vodstvom cara Aleksandra II nakon što su se 101 godinu borili u brutalnom i krvavom rusko-kavkasnok ratu.

Soči je bio poprište posljednjih bitaka, kao i luka iz koje je većina Čerkeza deportovana u Otomansko carstvo. Sama Krasnaja Poljana bila je mjesto na kojem su 12. maja 1864. paradirali ruski vojnici da bi proslavili pobjedu na kraju rata.

Zaista, Soči je posljednji glavni grad nezavisnog Čerkeza od 1861. do 1864. a nazvan je po čerkeškoj etničkoj grupi koja je tamo živjela sve do 1864. godine.

Vjeruje se da se sa približavanjem OI vodi rat informacijama čiji je glavni cilj da uništi sve tragove rata i genocida.

4. Pokret džihadista

Volgograd, nešto sjeverniji od Kavkaza pretrpio je samoubilački bombaški napad u oktobru kada se žena bombaš-samoubica raznijela u gradskom autobusu, usmrtivši šest putnika, mahom tinejdžera.

Grad je 29. i 30. decembra pretrpio još dva bombaška napada, na glavnoj željezničkoj stanici i u trolejbusu, kada je poginulo još tridesetak ljudi. Ruske vlasti postavile su „prsten od čelika“ oko Sočija, ali postoji rastući strah da bi u blizini ili u samom gradu moglo biti još napada.

Andrej Soldatov, vodeći ekspert ruskih bezbjednosnih službi napisao je: „Čini se da ruske tajne službe ne razumiju da su održavanje kontrole nad svima i svemu (u suštini ideja je naslijeđena iz sovjetske prošlosti) i prevencija terorističkog napada daleko od iste stvari“.

5. Antihomoseksualnost

Putin je 30. juna 2013. potpisao zakon koji je ruski parlament donio u veoma kratkom vremenu. Od jula, kada je zakon stupio na snagu, „širenje imformacija usmjerenih na adolescenate o formiranju netradicionalnih seksualnih parova“ postalo je krivično djelo za koje se izriče novčana od 4.000 do milion rubalja ili kazna do 90 dana zatvora.

Ovo je izazvalo brojne međunarodne polemike, uz pozive da Coca Cola povuče sponzorstvo, pa do najava dijela svjetskih lidera da neće prisustvovati Igrama.

U intervjuu za BBC 19. januara Putin je poručio da gej osobe neće biti diskriminisane u radu ili u ruskom društvu, kao i da novi zakon ne šteti nikome – njegova svrha je samo da zaštiti djecu. On je rekao: „I sam poznajem nekoliko ljudi koji su gej. Mi smo u prijateljskim odnosima. Nemam nikakvih predrasuda.“

Prevod A.N.R.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s