Le Monde: Tržište gubi povjerenje u ekonomije u razvoju

Piše: Alen Fužas

Valute nekoliko zemalja u razvoju u četvrtak 23. januara suočile su se sa oštrim padom kursa. Najjači od svih zadesio je argentinski pezos čija vrijednost je umanjena za oko 13 odsto uz saglasnost vlade u Buenos Airesu.

Turska lira spustila se na najniži nivo u odnosu na dolar, izgubivši 1,7 odsto vrijednosti, a centralna banka u toj zemlji uzalud pokušava da zaustavi dalje klizanje intervencijama na tržištu vrijednim 1,5 milijardi dolara. Na tržištima su takođe gubili južnoafrički rand, brazilski real i ruska rublja.

Signal je dat u srijedu 22. januara objavljivanjem statističkih podataka o padu kineskog ekonomskog rasta. Najveći uvoznik sirovina, Srednje kraljevstvo moglo bi usporiti i privredni razvoj Južnoafričke Republike, Argentine i Brazila ukoliko dođe do pada u tražnji za rudama, žitaricama ili naftnim derivatima.

Na tržištima je prisutno vjerovanje da će pad vrijednosti ovih valuta natjerati centralne banke da podignu kamatne stope, što je potez koji će efikasno povećati troškove kredita datih preduzećima i pojedincima, ali i uticati na rast.

Ulagači su takođe zabrinuti zbog socijalnih nemira u zemljama u razvoju izazvanih značajnim pogoršanjem prilika od ljeta 2013. godine. Rastuće protivljenje turskom premijeru Redžepu Tajipu Erdoganu, kao i štrajkovi rudara u rudnicima platine u Južnoafričkoj Republici izgledaju kao veoma upozoravajući signal za problem koji može dovesti do političkih posljedica nepovoljnih za profitabilnost kompanija.

Ipak, uzrok postojećeg nezadovoljstva ekonomija u razvoju treba tražiti u promjeni monetarne politike američkih Federalnih rezervi koje su počele da usporavaju svoj program davanja podrške privredi.

Ova promjena uslovila je efekat rasta dolara u odnosu na valute tržišta u razvoju, ali i da se shvati da su razvijene ekonomije Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije ponovo pokrenute.

Sada najpovoljnije izglede za poboljšanje ekonomskih aktivnosti imaju sjeverne zemlje. Kako je objavljeno na 44. Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švajcarskoj koji se završava u subotu 25. januara ankete su potvrdile obnovljene interese preduzetnika za tržišta bogatih zemalja.

Eldorada ekonomija u razvoju su razočarana, neminovno je da se zapadni kapital vraća na tržišta koja najviše obećavaju i, što je najvažnije, koja su sigurnija u odnosu na privrede južnih zemalja čije posljedice se mogu vidjeti posmatrajući kurs nacionalnih valuta na svjetskom tržištu.

Prevod A.N.R.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s