Le Monde: Robne berze – Izazovi u 2014.

Između 2010. i 2012. godine cijene na robnim berzama su bile podložne najavama centralnih banaka. One su sada ponovo pod utcajem samo osnove svake robe

Piše: Frederik Laser

Na robnim berzama 2013. godinu obilježila su tri važna dogažaja koja bi mogla da utiču na razvoj tržišnih trendova u 2014. Prvi je potvrda napora globalnog ekonomskog oporavka koji bi trebalo da bude trajan, budući da opasnost od pucanja balona prezaduženosti i dalje postoji. 

Ovo je i razlog zbog kojeg će biti održavana vještačka podrška privredi. To će biti ili u obliku injekcija likvidnosti, iako se ova praksa smanjuje u Sjedinjenim Američkim Državama, ali naglo raste u Japanu i najvjerovatnije u Evropi, ili u obliku masovnih investicija u infrastrukturu u velikim zemljama u razvoju predvođene Indijom i Kinom.

Oakav kontekst imaće mješovit uticaj na sirovine – prilično povoljan za industrijske metale, neutralan za energiju i poljoprivredne proizvode, negativan za zlato.

Suficit i deficit

Druga činjenica tiče se faktora koji dominiraju dinamikom promjene cijena robe na berzama. Između 2010. i 2012. godine cijene su bile podložne najavama centralnih banaka. One su sada ponovo pod utcajem samo osnove svake robe.

Kao rezultat toga, korelacija sa tržištem kapitala je nestala i cijena svake robe je imala sopstvenu putanju u 2013. godini. Ovaj trend bi trebalo da bude nastavljen i u 2014. Razlika je uslovljena činjenicom da su očekivanja da se tražnja poboljša sa blagim povećanjem rasta, kao i da ponuda bude smanjena nakon odluke proizvođača da smanje prevelike deficite.

Takođe, ovo prilagođavanje će biti povoljno za industrijske metale za koje je već potvrđeno da će doći do smanjenja proizvodnje. Cijene nafte bi mogle splasnuti, budući da su na ovom tržištu, napori za podešavanje zasnovani isključivo na teret Organizacije zemalja izvoznica nafte – OPEC, što će se dogoditi da bi uslijedili gubici zbog povećanja američke proizvodnje gasa iz uljnih škriljaca.

Uticaj će biti neutralan za zlato, čije spašavanje zavisi isključivo od evolucije američkih dugoročnih kamatnih stopa i i cijene berzanskih roba iz poljoprivredne proizvodnje koja je pod uticajem vremenskih prilika.

Geopolitička nestabilnost

Treći značajan činilac u 2013. godini nesumnjivo su bila geopolitička previranja na Bliskom istoku. Ovaj region je ušao u fazu duboke nestabilnosti, zbog čega nije okončana procjena uticaja na proizvodnju nafte.

Vjerujemo da će u 2014. godini cijena nafte biti manje uslovljena namjernim odlukama OPEC-a, kao i nenamjernim prekidima isporuke zbog političke nestabilnosti u regionu.

Sporazum između Irana i vodećih svjetskih sila ne bi smio da baci sijenku na činjenicu da je nekoliko zemalja tog regiona ušlo u proces političke, vjerske, kao i teritorijalne fragmentacije – Libija, Sudan, Irak, Sirija, Egipat.

Na kraju, izgledi za 2014. godinu za sirovine su da bi njihova cijena mogla mnogo manje padati, ali i da bi ih samo dinamičan ekonomski rast mogao podstaći na povećanje.

Prevod A.N.R.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s