Le Monde: Pomilovanje Hodorkovskog je znak i jako važan signal

Razgovarala: Elen Salon

Nakon što je usvojen zakon o amnestiji za političke zatvorenike kojim je predviđeno da se omogući oslobađanje dviju članica benda Pussy Riot i aktivista Greenpeacea koji se zvanično terete za huliganstvo, ali nijesu bili zatvoreni, već pušteni uz kauciju, ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak, 19. decembra da je spreman da potiše ukaz u korist bivšeg naftnog tajkuna Mihaila Hodorkovskog, koji je 2005. gdine osuđen sa svojim poslovnim partnerom Platonom Lebedevim na osam godina zatvora zbog „prevare“ i „uta poreza“.

Galia Akerman, istoričar specijalizovan za Rusiju objašnjava kontekst zakona o amnestiji i odluku o pomiljovanju Hodorkovskog.

– Kako objasniti uzastopne odluke Vladimira Putinada potpiše zakon o amnestiji koji omogućavapomilovanje aktivista Greenpeacea i Pussy Riotaa onda i Mihaila Hodorkovskog?

Nije Putin taj koji je inicirao amnestiju, već branioci ljudskih prava. Zakon je isječen, između ostalog, da dozvoli oslobađanje Greenpeacea i Pussy Riota jer se približavaju Olimpijske igre u Sočiju, koje su Putinov lični projekat i predstavljaju ogromna ulaganja.

Međutim, nekoliko vodećih šefova država, među kojima su Fransoa Oland i Barak Obama rekli su da neće doći na otvaranje. Demonstracije u znak podrške greenpeaceu ili Pussy Riotu na Olimpijskim igrama ne bi bile dobre za imidž Putina i Rusije. Dakle, on je napravio ovaj ustupak kako ništa ne bi ometalo njegov trijumf u Sočiju.

Za Hodorkovskog postoje dodatni razlog, a to je što ekonomska situacija u Rusiji nije dobra. Rast je usporen, nekoliko banaka je bankrotiralo, cijena nafte i gasa stagnira. Putin želi da zaustavi masovno iznošenje kapitala van zemlje i oporezuje ruski offshore kapital. Ovakva odluka je dakle jedan jak signal za ruske i strane investitore. Takođe, vidjelo se kako je na ovu vijest odmah reagovao i indesk Moskovske berze.

Putin je osvetoljubiv, pa ako drastično mijenja svoj diskurs o Hodorkovskom, to znači da priprema i nešto drugo. Vladimir Putin u svakom slučaju želi da motri na njega. Mihail Hodorkovski duguje novac državi. On zasigurno nije dobio pasoš i nije glumac koji postaje zainteresovan za političke igre. Putin, na kraju, nema nikakvog straha da bi Hodorkovski mogao ponovo postati politički oponent, neka vrsta „ruskog Mandele“.

– Iz ovog pojedinačnog slučaja, što je obim zakona o amnestiji? Da li je ova mjera izutetak?

Ne, jer je bio nekoliko zakona o amnestiji u istoriji nezavisne Rusije. Onaj koji je usvojen u srijedu za 20. godišnjicu Ustava Rusije je prilično skroman, uzevši u obzir da utiče na samo 1.300 zatvorenika koji su na odsluženju kazne ili 24.000 ljudi koji se bave društveno-korisnim radom u zajednici i čekaju na suđenje zatvorske populacije koja broji između 700.000 i 800.000 ljudi.

Treba znati da ova amnestija nije nominalna, već kategorijska. Ona se odnosi na ljude koje pogađa određeni član Krivičnog zakona, kao što je, na primjer, huliganstvo ili kakvi su humanitarni kriterijumi, poput trudnica itd. Svaki od slučajeva zahtijeva sudsku odluku.

– Jedna od članica benda Pussy Riot rekla je da je čula da će odslužiti cijelu kaznu, dok amnestija sprečava eventualnu mogućnost ponovnog suđenja. Da li je moguće da se zatvorenik suprotstavi sopstvenom oslobađanju?

Ne. zatvorenik ne može odbiti amnestiju, jer to spada pod ove kriterijume. Drugačiji slučaj je kod Mihaila Hodorovskog koji je optužen za ekonomske zločine, na šta amnestija ne utiče.

Putin je rekao da je Hodorovski podnio zahtjev za pomilovanje i da računa da će to biti učinjeno ukazom. Adovokati i majka Hodorkovskog rekli su da nijesu upoznati sa takvim zahtjevom. Da li bi Kremlj direktno kontaktirao Hodorkovskogu zetvoru u Kareliji da izvede ovaj trik?

Do tada, Hodorkovski je uvijek odbijao da traži pomilovanje, jer bi to podrazumijevalo priznanje njegove krivice, a on je uvije tvrdio da je nevi. Ukoliko jeste, vjerovatno je to učinio iz porodičnih razloga: njegovi roditelji su stari i bolesni, a njegova maloljetna djeca su odrasla bez njega.

 Prevod A.N.R.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s