Le Monde: Bankarska unija – Merkel i Oland traže kompromis

Piše: Filip Rikar

Nakon novog izbora njemačkog kancelara uslijedilo je i vrijeme za sastanak. Na poziv predsjednika Fransoa Olanda, Angela Merkel stigla je u srijedu, 18. decembra, u Pariz, u prvu inostranu posjetu u njenom trećem mandatu.

LE MONDE 300x194 Analiza Le Monde: Bankarska unija – Merkel i Oland traže kompromis– To pokazuje snagu francusko-njemačkih odnosa – poručio je Oland u Jelisejskoj palati.

Sastanak počinje radnom večerom, jer izvan protokola dvoje lidera nastoje da prevaziđu razlike oko produbljivanja monetarne unije ili se dotaknu evropske odbrane, što su dvije teme Samita šefova država dvadesetosmočlane Unije, koji je zakazan za četvrtak u Briselu. Reorganizacija eurozone je i dalje ono o čemu najviše raspravljaju zvanični Pariz i Berlin već nedjeljama, u susret pregovorima o bankarskoj uniji.

Važno je odrađeno

Pjer Moskovici i Volfgang Šojble na čelu ministarstva finansija ovih dviju zemalja sastaju se sa velikim nadama oko nametanja kompromisa o mehanizmu za rješavanje bankarske krize, što je u ovom trenutku najvažniji projekat. Ideja je da se stvori evropski autoritet koji će imati kapaciteta da upravlja reorganizacijom i spašavanjem banaka koje su na ivici opstanka uz pomoć projekta koji se finansira iz bankarskog sektora, sredstvima iz zajedničkog fonda sa postepenim učešćem do 2026. godine.

Ipak, uspostavljanje ovakvog sistema je veoma zahtjevan posao. Njemačka je uvišestručila broj svojih uslova da bi se izbjegla prekomjerna centralizacija u korist institucija Evropske unije. U srijedu veče čelnici centralnih banaka zemalja eurozone fokusirali su se na pitanje javnih sredstava i mogućnostima za intervenciju privatnih fondova, naročito u fazi implementacije takve prakse.

– Napravljen je važan korak – ocijenio je Mišel Barnije. Komesar za bankarsku uniju dodaje da je „uvjeren da politički dogovor može biti postignut u srijedu“ i da je to najbolji način kojim se može izbjeći krah banaka.

Prema nacrtu deklaracije priremljene sinoć, to će biti omogućeno u zamjenu za više uslova korišćenja, poput onoga što zahtijevaju Francuska, Italija i Španija, uprkos zahtjevu Njemačke ili Evropskog stabilizacionog mehanizma – ESM. Ovaj drugi je postavljen u vrijeme kada je dužnička kriza kulminirala kako bi se spasili privatni pristupi tržištima zemalja. U ovom slučaju država može da pozajmi novac za fondove namijenjene za finansiranje oporavka, uz obezbjeđivanje otplate svojih kredita.

„Više Evrope“

U drugom koraku ministri su se obavezali da pregovaraju oko uspostavljanja još jednog mehanizma javne podrške, kao dodatak zajedničkim privatnim fondovima.

– Postigli smo dobar napredak – rekao je Šojble, nakon dugog opiranja bilo kakvom pribjegavanju Evropskom stabilizacionom mehanizmu.

Drugo osjetljivo pitanje za gospođu Merkel i gospodina Olanda je koordinacija ekonomskih politika. Prema mišljenju njemačke kancelarke, vlade bi trebalo da sa nadležnim institucijama EU potpišu ugovore o sprovođenju reformi koje su neophodne da bi se povratila konkurentnost.

– Svaka zemlja treba da dobije pomoć da bi ostvarila svoje ekonomske ciljeve – poručila je Merkel u Bundestagu u srijedu dok je oživljavala ideju reforme iz evropskog ugovora da se sve radi u cilju „više Evrope“.

Sa druge strane, francuski predsjednik ne želi da čuje za takvu odluku o obavezujućem mehanizmu bez dalje solidarnosti unutar eurozone. Sa Italijom i Španijom Oland poziva na stvaranje „finansijskih kapaciteta“ koji bi vjerovatno davali pozajmice tržištima da finansiraju kapitalne investicije u trenucima kada nema mogućnosti da se to čini iz sopstvenih izvora.

Za ove države prioritet je da dobiju dovoljno vremena da razmotre sve u sporazumu sa bankarskom unijom, prije razmatranja sprovođenja skupog dogovora sa Angelom Merkel. Nedostatak konsenzusa Evropski savjet bi trebalo da obezbijedi u četvrtak i da usmjeri ideje u tom pravcu do juna 2014. godine.

Prevod A.N.R.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s