Kako prilagoditi Android uređaj navikama i potrebama

Šifrovanje sadržaja smartfona, sigurnost ličnih podataka i uklanjanje sumnjivih aplikacija dodatni su korak ka bezbjednosti. Iako su obogaćeni brojnim aplikacijama, primarna svrha svih mobilnih telefona su razgovori i razmjena SMS-ova. 

android it bizTelefoniranje na Android uređajima uz nekoliko podešavanja može biti neuporedivo efikasnije i jednostavnije. Iako veliki broj Android aplikacija služi za zabavu, u mnogim situacijama upotreba smarfona treba da bude optimalnija. Smarfoni takođe zauzimaju veliki broj konfiguracionih funkcija PC računara, naročito kada je riječ o sinhronizaciji kontakata i razmjeni elektronske pošte. Android uređaje možete personalizovati do mjere postizanja unikatnog radnog okruženja.

Zaključavanje

Ukoliko se uređaj koji posjedujete ipak nađe u tuđim rukama, moguće im je jednostavno otežati pristup podacima. Ovo ćete jednostavno učiniti zaključavanjem ekrana tako što ćete odabrati opciju Settings – Security – Screen lock. Potrebno je samo da odlučite želite li da otključavate ekran unosom PIN koda, ili, kod novijih uređaja određenim pokretom ili čak prepoznavanjem lica.

Lociranje telefona

Samsung je uveo mogućnost lociramnja smartfona i daljinskim upravljam opcijama. Da biste to uradili, potrebno je otvoriti Settings – More Permission – Security – Find My Mobile – Remote.

Potpuno brisanje

Ukoliko želite da se odreknete svog smartfona, poželjno je da na njemu ne ostanu nikakvi lični podaci. Sav sadržaj obrisaćete ulaskom u Settings  Backup and Reset – Reset Phone, a zatim kliknuti na OK. Poslije toga, svi podaci i podešavanja biće izbrisani.

Konferencije

Android smartfoni omogućavaju razgovor sa više učesnika istovremeno. Potrebno je, nakon što pozovete prvog učesnika i ostvarite vezu otvorite kontekstni meni i odaberete opciju Add Call. Trećeg učesnika možete pozvati kucanjem broja ili odabirom iz imenika, a zatim odabirom opcije Conference Call.

Prekidanje veze

Kako biste brže prekinuli razgovore moguće je pritisnuti taster za uključivanje i isključivanje smartfona, a za to je potrebno da ovu opciju podesite na uređaju. To ćete učiniti uslaskom u Settings – Accessibility, a zatim čekiranjem opcije Power Button Ends Call. Na nekim uređajima ova fukcija nalazi se u meniju Calls.

Diktiranje poruka

Ukoliko ne želite da kucate poruke na tastaturi postoji opcija da ih diktirate. Potrebno je otvoriti SMS aplikaciju i u gornjem desnom pritisnuti taster označen plusom. Ovdje se osim QWERTY tastature na eranu nalazi i simbol mikrofona, dok se na modelu HTC Sense iznad tastature pojavljuje posebni prozorčić. Ipak, jedna od prepreka može biti to što ova opcija odlično funkcioniše kada je u pitanju engleski jezik, dok bi kod drugih moglo doći do grešaka u spelovanju, koje je ipak moguće ispraviti doradom teksta putem tastature. Diktiranje teksta moguće je ne samo kod SMS-ova, već i kod e-mail poruka.

Statusni ekran

Traka na vrhu ekrana predstavlja ključ za najvažnije opcije. Jednim potezom statusni ekran se spušta čime se omogućava pregled novosti. Osim propuštenih poziva, neotvorenih poruka ili e-mailova, tu se nalaze i obavještenja o novim verzijama aplikacija ili operativnog sistema.

Za otvaranje određene stavke dovoljno je samo dodirnuti oznaku, a ako želite da to obavještenje uklonite, povucite ga prstom ka desnoj ivici ekrana. Na mnogim smartfonima nalazi se i opcija Clear koja omogućava brisanje svih obavještenja sa statusnog ekrana.

Ograničenja

Ukoliko mobilnom operateru plaćate količinu prenijetih podataka tokom mjeseca ne želite da tu količinu premašite, jer će, u zavisnosti od paketa ili biti dodatno tarifirana ili će dalji prenos podataka biti znatno sporiji. Da biste ovo spriječili potrebo je odabrati opciju Settings – Data Usage i provjeriti. Android prikazuje koliko je podataka koja aplikacija u datom periodu prenijela preko 3G mreže. Ovdje je moguće podesiti kada obračunski period počinje, na primjer 1. u mjesecu i ograničiti količinu prenijetih podataka u toku obračunskog perioda. Računica telefona se može neznatno razlikovati od računice operatora, a posebno je potrebno obratiti pažnju kada se nalazite u romingu.

Trošenje baterije

Kako biste efikasnije koristili bateriju potrebno je znati ko su najveći potrošači energije. Ulaskom u Settings – Power – Usage ili, na nekim uređajima, Settings – Battery vidjećete koliko struje troše MP3 plejer, WLAN i ostale opcije koje po potrebi možete isključiti. Zatim možete odabrati opciju Power Saver i konfigurisati pojedinačne elemente.

E-mail nalozi

Ono što vam je potrebno za pristup elektronskoj pošti su korisnički podaci – korisničko ime, lozinka i adresa servera. Ovdje je potrebno da odaberete Settings – Accounts&Sync, a zatim kliknute na oznaku plus ili Add, zavisno od uređaja. Potom treba unijeti e-mail adresu i lozinku u odgovarajuća polja i pritisnuti Next. Zatim je moguće podesiti dodatne parametre u skladu sa zahtjevima provajdera.

Važno je da odlučite i koliko će često pošta biti skupljana – prevelika frekvencija može uticati na prežnjenje baterije i povećati prenos podaraka. Za jednostavniju razmjenu svakako postoje Gmail i Yahoo Mail aplikacije. Ukoliko na radnom mjestu koristite Microsoft Exchange kao centralizovano rješenje za e-mail poruke, moguće je da u taj svijet uključite i Android smartfon. U nekim slučajevima potrebno je u IT službi kompanije zatražiti serverska podešavanja, a zatim ponoviti postupak kao i za privatni e-mail nalog, ali umjesto e-mail prilikom popunjavanja maske treba odabrati Microsoft Exchange. Na taj način moguće je primati i poslovnu poštu na smartfonu i u svakom trenutku imati uvid u poslovnu komunikaciju.

Imenik

Servisi Gmail, GMX i Exchange imaju zasebne kalendare i imenike. Ukoliko svoom poslovnom kalendaru ne želite da pristupate van radnog vremena, moguće ga je deaktivirati odabirom opcije Settings – Apps and Sync i otvoriti nalog za mail. Kada deaktivirate kalendar, dobijaćete obavještenja samo o privatnim terminima.

Umrežavanje kontakata

Kada aktivirate e-mail, Facebook i Xing naloge, vaši unosi u imeniku se multipliciraju. Da biste se riješili ponavljanja potrebno je otvoriti imenik i držite pritisnut kontakt sve dok se ne otvori novi prozorčić, a zatim odabrati Link Contact, dok će se ostalo odvijati automatski.

Ekran sa aplikacijama

Da biste početni ekran popunili aplikacijama i widgetima potrebno je pritisnuti prazno mjesto sve dok se ne otvori novi prozorčić. Kod interfejsa Samsung uređaja odaberite opciju Apps and Widgets i postavite element tako što ćete ga prstom prevući na željeno mjesto. Kod Sony Xperia smartfona u desnom gornjem uglu ekrana pojaviće se znak sa oznakom plus, dok HTC Sense i LG otvaraju zaseban prozor. Sve što je potrebno je dodirnuti željeni elemenat i postaviti ga na ekran.

Glavni meni

Da biste promijenili raspored aplikacija u glavnom meniju ili uredili novi folder potrebno je pritisnuti kontekstni taster s menijem – u zavisnosti od modela koristi se senzorski taster ispod ekrana ili softkey u desnom gornjem uglu glavnog menija. Rasporedite ikonice ili ih položite jednu preko druge kako biste napravili folder u glavnom meniju. Na Samsung uređajima se za pravljenje foldera koristi zasebna stavka u meniju. Kod izvorne verzije Android-a nije moguće podešavati glavni meni, jer su sve instalirane aplikacije poređane abecednim redosljedom.

Folderi na ekranu

Da biste aplikacije rasporedili u foldere potrebno je prevući simbol jedne aplikacije preko druge. Android automatski otvara folder kojem možete dati ime. Kod Touchwiz interfejsa nakon dužeg pritiska na početni ekran izaberite opciju Folder i prevucite aplikaciju.

Widgeti

HTC i LG nude specijalan prikaz widgeta koji pojednostavljuju prilagođavanja. Pritisnite slobodno mjesto na početnom ekranu sve dok se ne otvori prozorčić, a zatim će se u gornjem dijelu ekrana prikazati početni ekrani, u sredini raspoložive aplikacije, a u donjem dijelu je traka s opcijama. Odaberite da li želite da postavite aplikaciju ili widget, skrolujte do određenog ekrana i odaberite element koji želite da postavite.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s