Kako ukloniti animacije koje koče Windows

Korisnici računara koji funkcionišu uz pomoć operativnog sistema Windows nerijetko se suočavaju sa usporavanjem i kratkim, ali učestalim bagovima koji, naročito kada se neki zadatak završava u žurbi proces čine otežanim.

Screen Shot 2014-11-20 at 01.20.55Jedan od vodećih razloga je i to što se prilikom kreiranja interfejsa vodilo računa da ukupan Windows doživljaj bude prijatan za oko, pa su u Microsoftu poseban trud uložili u animacije kojima se podiže vizuelni kvalitet, međutim, iako su estetski kvalitetno rješenje, tranzicione animacije koče rad sistema i prolongiraju vrijeme do reakcije računara na zadatu komandu.

Efekti

Većina korisnika, naročito oni koji su manje strpljivi i od Windowsa očekuju da im pojednostavi, a ne zakomplikuje svakodnevne zadatke bi se ipak radije odrekla vizuelnog unaprijeđenja kako bi sistem brže funkcionisao, međutim i to se može sprovesti kroz postojeće komande u meniju.

Sve što je potrebno je da nakon klika na Start u polje za pretragu ukucate spojeno riječi SystemPropertiesPerformance, a rezultat će vas dovesti do prečice odgovarajućeg programa za konfiguraciju.

system1406 Uklonite animacije koje koče Windows

Ukoliko ste pravilno ukucali svako slovo ove fraze Windows će izbaciti jedan rezultat u vrhu prozora, a klikom na njega pojaviće se prozor Visual Effects kao na slici. Sve što je potrebno jeste da klikom u označeni kvadratić odštrikirate drugu opciju naslovljenu sa „Animate windows when minimizing and maximising“, što će postavke automatski promijeniti u Custom.

animate1406 Uklonite animacije koje koče Windows

Ostale opcije sa liste takođe mogu doprinijeti bržem radu računara, sa čim je moguće dodatno eksperimentisati, međutim, ukoliko isključite preveliki broj vizuelnih efekata, korišćenje Windowsa može značajno izgubiti na vizuelnom kvalitetu.

Lični meni

Jedna interesantna vizuelna, ali i praktična opcija u Windowsu jeste kreiranje posebnog pop-up menija na kojem će se nalaziti najvažnije komande koje često koristite, a koji će se nalaziti na taskbaru. Da biste ovo izveli sve što treba je da, na primjer na desktopu kreirate novi folder i u njega mišem prevućite prečice ka aplikacijama koje želite da se pojavljuju u novom meniju.

Naredni korak je desni klik na taskbar, nakon čega je iz menija potrebno odabrati Toolbars, a zatim opciju New Toolbar i odabrati folder u kojem su sačuvane odabrane programske prečice.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s