Dijeljenje i zamrzavanje polja na Excel tabelama

Rad u Excelu sa velikim tabelama može biti komplikovan ukoliko nije moguće vidjeti sve važne podatke na ekranu istovremeno, zbog čega je potrebno skrolovati sa vrha ka dnu ili lijevo‑desno. Kako biste ovo prevazišli Excel nudi dvije mogućnosti, a to su Split i Freeze Panes.

excel perperzona it bizOpcija Split dijeli radni list horizontalno ili vertikalno tako da je u svakom dijelu moguće potpuno nezavisno skrolovati i na vidljivu površinu dovesti upravo one dijelove tabela koje je potrebno istovremeno prikazati i uporediti. Druga mogućnost, Freeze Panes zamrzava gornji ili lijevi dio tabele u kojem nije omogućeno skrolovanje, dok drugi dio ostaje slobodan za pomijeranja.

Upravo zbog ove razlike, Split je pogodniji za pronalaženje dijelova tabela koje treba uporediti, dok je Freeze Panes pije svega namijenjen za zamrzavanje gornjeg ili lijevog zaglavlja, kako bi jedan ili nekoliko redova ili kolona uvijek prikazivali opise podataka koji se nalaze u tabeli, pri čemu oni nestaju sa vidljive površine sa malo većim skrolovanjem. Ove dvije komande isključuju jedna drugu, pa ukoliko imate definisan Split i pokrenete opciju Freeze Panes, Split će biti isključen, ali će njegovo podešavanje automatski da se prihvati kao postavka za nove izmjene.

Komanda Split se aktivira u View sekciji u glavnom meniju. Ukoliko ekran dijelite po visini, potrebno je da se pozicionirate na neko polje prve kolone i kliknete na Split, a i iznad tog polja će se pojaviti granična linija. Ukoliko želite podjelu tabele po širini ekrana, pozicionirajte se desno od linije koja bi trebalo da se pretvori u graničnu, a ako dijelite radnu površinu na četiri dijela, potrebno je da prije klika odaberite polje desno, kao i ispod ukrštanja graničnih linija. Sličan postupak se izvodi i kod komande Freeze Panes. Sve što treba je da pronađete polje iznad i lijevo od kojeg će se zamrznuti redovi i kolone, a zatim u Windows sekciji kliknite na Freeze Panes i sa liste opcija odaberite ponovo Freeze Panes.

Osim ovih postoje još dvije opcije koje se često koriste, a to su Freeze Top Row i Freeze First Column. One zamrzavaju samo po jedan red, odnosno kolonu u kojoj su navedene vrijednosti u tabeli. Isto tako Split može i da se aktivira i kada duplo kliknete na crtice iznad vertikalne scroll trake, ili desno od horizontalne scroll trake, dok za Freeze Panes ne postoji odgovarajuća prečica na ekranu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s