Kako zaštititi podatke na Android uređajima

Aplikacije koje korisnici mobilnih uređaja koji funkcionišu na Android platformi preuzimaju sadrže veliku količinu privatnih i potencijalno povjerljivih podataka u različitim oblicima, poput lozinki, baza sinhronizovanih kontakata, poslovnih dokumenata, slika, video‑materijala, e-mail poruka, kao i podatke o kreditnim karticama i bankovnim računima koje koriste elektronsko bankarstvo.

android it bizU slučaju gubljenja telefona ovi podaci mogu postati dostupni, čime se korisniku može nanijeti šteta mnogo veća od cijene i najskupljeg smart uređaja. Međutim, fizičko otuđenje je samo jedna od opasnosti budući da Android smartfoni slobodno komuniciraju s drugim uređajima putem bežične veze na različite načine od kojih su najčešći 3G, WiFi ili Bluetooth tehnologije.

Uz neadekvatnu zaštitu, korišćenjem prednosti daljinskog prenosa podataka moguće je pristupiti smartfonu korisnika, na primjer u tržnom centru ili restoranu u kojem se koristi zajednička internet konekcija. Da bi se spriječila šteta, postoje načini da se informacije zaštitite od neovlašćenog uvida i kopiranja.

Sigurne aplikacije

Korisnicima se preporučuje da ne koristite aplikacije koje se slobodno poromovišu po internet sajtovima, već samo one koje su na oficijelnom servisu Google Play, odnosno Android marketu.

Međutim, i sa njima treba biti oprezan iako aplikacije ne bi bile objavljene bez provjere, ali dešava se da ona i nije uvijek potpuna. Koliko Zbog toga je savjet da preuzimajte aplikacije koje su vam zaista potrebne i da, koliko je moguće, izbjegavajte naizgled zabavne, a realno beskorisne softvere.

Najsigurniji put je instalacija aplikacija koje imaju veliki broj preuzimanja, kao i visoke ocjene korisnika i pozitivne komentare. Ukoliko je ipak neophodno da instalirate aplikaciju koju je moguće preuzeti jedino s nekog sajta, savjetuje se da je testirate antivirusnim programom i da napravite rezervne kopije podataka. Informacije korisnika na IT forumima nerijetko mogu biti od velike koristi.

Ažuriranje aplikacija

Servis Google Play zamijenio je Android Market i na njemu je moguće pronaći mnoštvo provjerenih aplikacija, a njegovim korištenjem spriječićete instaliranje većine neprovjerenih sadržaja.

Play upozorava korisnike ukoliko se pojavi nova verzija neke aplikacije, a korisno je da važne aplikacije redovno ažurirate. Automatsko preuzimanje nove verzije moguće je podesiti za svaku od aplikacija pojedinačno, međutim to može povećati troškove mobilnog interneta ukoliko se veći prenos podataka dodatno tarifira.

Smart uređaje je s vremena na vrijeme neophodno servisirati pomoću unaprijeđenja operativnog sistema. Provjera da li ima novih unapređenja vrši se u meniju u odjeljku Settings – About Phone – System updates. Ukoliko postoji neki novitet preporučljivo je da ga instalirate, kao i da povremeno provjerite spisak instaliranih aplikacija odlaskom na Settings – Applications – Manage Applications i uklonite one koje ne koristite.

Antivirusni programi

Većina korisnika nije upoznata da je i Android platforma podložna virusima, trojancima i drugim zloćudnim softverima, koji nijesu mnogo česti, ali ipak postoje kao razlog za instaliranje antivirusnog programa. Antivirusni programi za Android su korisne aplikacije čija ponuda je prilično velika. Stoga je moguće izabrati neko od rješenja koje se plaća, ali i mnoštvo besplatnih programa koji ne zaostaju mnogo kada je kvalitet u pitanju.

Ukoliko imate iskustva sa antivirusnim programima za računare, preporučujemo Kaspersky Mobile Security, ESET Mobile Security ili AVG Mobilation, a sve ih je moguće preuzeti putem Google Play servisa. Ovi antivirusi prilagođeni Android uređajima, osim što nude visok stepen zaštite, donose i nove opcije koje će unapređuju ukupnu bezbjednost uređaja. Među besplatnim rješenjima ponuda je još brojnija, a preporučuju se aplikacije Zoner AntiVirus Free, GuardX Antivirus i Antivirus Free.

Osim moguće krađe uređaja ili podataka, opasnost za smartfone predstavljaju i kvarovi i oštećenja, budući da pri servisiranju podaci ostaju vidljivi licima koja vrše popravke. Stoga je preporuka da se, da bi se spriječilo neovlašteno korišćenje podataka instalira neko od rješenja poput Lookout Mobile Security i BullGuard Mobile Security.

Lookout Mobile Security sadrži niz korisnih opcija za zaštitu podataka od neovlašćenog pristupa, a posjeduje i mogućnosti izrade rezervnih kopija. Ukoliko ste u dilemi oko izbora antivirusnog programa, napredne opcije daljinskog upravljanja i veliki broj zadovoljnih korisnika garantuju da je Lookout Mobile Security pravi izbor. Zatim, aplikacija BullGuard Mobile Security tek treba na novijim modelima da prikaže sve prednosti, poput opcije roditeljske kontrole, potpuno prilagođene korisnicima koji su se do sada bezuspješno borili sa tehnološkim iskorakom mlađih korisnika.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s